Religie voor Dummies: Een nieuwe column op IR
5 september 2016Religie voor Dummies: Het leven van Jezus Christus
5 september 2016Vandaag is het witte donderdag. Ik kan mij geen betere dag voorstellen om te beginnen met mijn zoektocht naar de ware betekenis van religie. De serie columns “Religie voor Dummies” starten op een heilige christelijke dag. Het heeft zo moeten zijn, alsof god zelf het bedacht heeft. Misschien is dat ook wel zo…?
Ik moet jullie eerlijk bekennen, ik had tot twee dagen geleden nog nooit gehoord van ‘witte donderdag’. Ik had natuurlijk wel gehoord van ‘goede vrijdag’, want dat was een vaste vrije dag toen ik nog in de Matrix werkte, goede vrijdag was altijd het begin van een lang weekend. Want pasen volgde daar altijd achteraan. Maar witte donderdag, tja, wat moet ik mij daar bij voorstellen? Ik hoorde dat “The passion of the christ” op witte donderdag uitgevoerd wordt in DenHaag. Vond ik een rare plek voor iets religieus, maar dat terzijde. Witte donderdag dus, hebben ze dat ter plekke verzonnen, of bestaat het al langer? Ik besloot mijn zoektocht te beginnen en raadpleegde “The Book of Knowledge”. Witte donderdag was makkelijk te vinden, een hele pagina wat uitleg gaf over deze dag. Ik zal jullie de omschrijving van het boek der wijsheid geven: “Witte Donderdag is de donderdag direct voor Goede Vrijdag in de Goede Week. Op Witte Donderdag begint het Triduum sacrum dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de Paaswake overgaat in het Paasfeest. Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen herdacht.“
Er ging een wereld voor mij open toen ik bovenstaande las. Op witte donderdag had onze vriend jezus samen met zijn apostelen, zijn laatste avondmaal. Hij mocht waarschijnlijk kiezen wat ze zouden eten, dat mocht ik vroeger ook op mijn verjaardag van mijn moeder. Wat zou jezus gekozen hebben als eten? Tja, wat zou jij kiezen als je wist dat je nog 1 goede maaltijd voor je kiezen kreeg, voordat het “goede vrijdag” wordt? Zou hij frietjes gekozen hebben? Met zijn apostelen samen naar de McDonald’s geweest misschien? Mocht jezus de hamburgers zelf bakken, voor deze speciale gelegenheid? En die apostelen, wie zijn dat eigenlijk? En waarom een laatste avondmaal? Kwam de ramadan eraan, of moest jezus op dieet? Of ging hij die dag erop naar het bejaarden tehuis toe, en kreeg hij dus voortaan tussen de middag warm eten? Ik wist het niet. Maar ik besloot verder te zoeken.
Ik kom er achter dat de apostelen ook wel discipelen worden genoemd. Misschien dat ik dat later op ga zoeken wat dat nou betekend. In ieder geval wordt gesproken over Judas, Petrus en Johannes, zij waren aanwezig bij het etentje wat jezus organiseerde. Ik snap het, discipelen is een ander woord voor hanggroep jongeren. Petrus hangt namelijk nog steeds rond, bij de hemelpoort. Dat hoorde ik mijn oma eens zeggen. Tijdens het etentje begon jezus een beetje te flippen. Hij deed dingen die men niet gewend was van hem. Naar wat nu blijkt waste hij zelfs de voeten van alle aanwezige apostelen. Je moet je voorstellen dat 2000 jaar geleden hygiëe nog niet zo ontwikkeld was als vandaag de dag. Maar dat maakte jezus niet uit, en hij waste de voeten van zijn homies. Judas schrok van het gedrag van zijn beste vriend jezus. En hij kon zijn eigen voeten zelf ook wel wassen, daar had hij jezus niet voor nodig, en dus verliet hij de tafel. Judas vertrekt naar het Sanhedrin en verraad jezus, maar judas wist dat toen niet toen hij dat deed. Dat is net zoiets als dat de Duitsers “es nicht gewust haben” na de genocide van de nazi’s. Ja, kom op zeg, je gaat lopen klikken bij die moeilijke naam over het gedrag van jezus, en daarna verklaar je dat je niet wist wat er dan met jezus zou gebeuren… beetje matennaaierij is het wel als je het mij vraagt. Ik denk dat Johannes een hoop details expres weggelaten heeft uit zijn verslagen over dit laatste avondmaal. Waarschijnlijk zijn er nog een aantal vieze dingetjes voorgevallen, dat kan haast niet anders, ik denk dat de versen van Johannes gekuist zijn vanwege het feit dat er ook veel jonge lezers zijn van de bijbel. Na de maaltijd ging jezus met zijn discipelen nog even hangen in het hof van Getsemane. Daar verraadt judas jezus pas echt. Hij kust hem en daarna wordt jezus gearresteerd en meegenomen. Het staat er echt, judas kuste jezus en daarna werd jezus meegenomen. Iedereen weet hoe christelijken tegenover homo’s staan. Judas maakte daar gebruik van en jezus werd opgepakt. Judas niet, terwijl hij begon met kussen, maar goed.. Daarna wordt jezus voor de hogepriester Annas (what’s in a name) gesteld, dan naar het paleis van Kajafas waarbij een valse getuigenverklaring wordt afgelegd . Aha, kijk dat zal judas wel geweest zijn die valse getuigenverklaring, wat is het toch een judas die judas… Maar jezus krijgt de schuld en wordt uitgejouwd en bespuugt. Petrus is de enige die de dans ontspringt, omdat men hem geloofd als hij zegt dat hij jezus niet kent. Weer wat geleerd, ik denk dat petrus ook in het complot zit. En dankzij zijn informatie had men een sluitende zaak tegen jezus, als beloning mocht petrus voortaan bij de hemelpoort rondhangen.
In ieder geval, weet ik nu wat witte donderdag betekend. Maar ik heb veel meer vragen dan toen ik begon met zoeken. Ik wil nu ook wel eens weten wat die goede vrijdag inhoudt, en stille zaterdag, daar heb ik ook nog nooit van gehoord. Misschien is dat wel de zaterdag voor roze maandag, weten wij veel? Door naar goede vrijdag dus.
Goede vrijdag. Iedereen kent die term, lekker vrij zijn, of een kortere werkdag dan normaal. Daar kende ik het tot nu toe van. Maar wat heeft “The book of Knowledge” te zeggen over goede vrijdag. Ik quote: “Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem. Jezus stierf volgens de Bijbel door de kruisdood, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus op aandrang van het sanhedrin, de Joodse hoge raad, hiertoe was veroordeeld” Iedereen kent wel van die Ahaaa momenten, dit was voor mij zo’n moment. Enkele zaken werden mij geheel duidelijk na het lezen van deze kennis. Het sanhedrin, dat moeilijke woord wat ik niet kende, dat ding waar judas had lopen klikken over het gedrag van jezus, dat is dus een joods gerechtshof… en we weten allemaal wat dat inhoudt, want dat kennen we vandaag de dag nog steeds in elke willekeurige rechtbank die Nederland ‘rijk’ is. En dus werd jezus veroordeeld, ondanks een ernstig gebrek aan bewijs. En wat lees ik nog meer, de Romeinen voerden het vonnis uit. Dus we hebben hier te maken met de voorgangers van de nazi’s, die samenwerken met joden, die samen onze vriend jezus ter dood veroordelen, en het uitvoeren. Het Vaticaan en de paus van vandaag de dag zijn de overblijfselen van het romeinse rijk. Dus jezus is aan het kruis gespijkerd door de kerk en de mensen die vandaag de dag hem nog steeds vereren. Ik ruik een complot. Misschien was jezus dood meer waard dan levend, net als het werk van Herman Brood?
Maar wacht eens eventjes, waarom noemen ze het goede vrijdag? Is dat niet vreemd? Heb ik hier nu echt een eeuwen oud complot te pakken? Het is dus goed voor de kerk dat jezus gekruisigd werd, anders noem je het wel zwarte of vertyfte vrijdag, of ben ik nu gek? De dag dat jezus sterft noem je dus goede vrijdag. Vandaar dat ik niet wist wat het betekende, want het slaat nergens op. Toch is mij een hoop duidelijk geworden als het gaat om deze christelijke rituelen. Maar wat viert men dan met pasen? En wat betekend stille zaterdag? Houden ze dan een stille tocht voor jezus? Een stille tocht tegen zinloos mensen aan het kruis nagelen? Ik duik nog dieper de materie in.
Over witte zaterdag heb ik een hele hoop antwoorden gekregen via het boek van de wijsheid, maar het staat vol met paradoxen en rare dingetjes. In ieder geval herdenken christenen die dag het feit dat jezus dood in zijn kist lag. We kunnen hier dus uit opmaken dat jezus niet gecremeerd is. Dat is een feit. Maar de rest van de teksten zijn onduidelijk. Ik werd wel blij toen ik las dat men op witte zaterdag de kerkklokken niet luidt, tot aan de paaswake. Heerlijk, even geen geluidsoverlast voor een tijd, zo dacht ik. Even verderop lees ik echter dat de paaswake ook al op witte zaterdag is. Als het gaat schemeren dan begint de paaswake, en dan worden die pleuris klokken alsnog geluid. Die stilte op stille zaterdag duurt dus maar kort. Verder wordt er gesproken over tegenstrijdigheden tussen de verschillende christelijke groepen over witte zaterdag. De een zegt dat jezus die dag in de hel was, en daar zijn triomf vierde. Een ander spreekt over nog vreemdere zaken. Mijn conclusie is dat witte zaterdag betekende dat Johannes, de bijbel journalist, die dag aan de opium moet hebben gezeten. Dat was heel normaal in de tijd van de romeinen. Daar gingen die lui best hard op, en het maakte het offeren veel gemakkelijker. Rode wijn en opium, een ideale mix om lekker van de kaart te raken en mensen te offeren. Ik denk dat Johannes dusdanig onder invloed was die dag, de dag na de kruisiging van zijn vriend, dat hij wartaal opschreef in zijn verslagen. Waarschijnlijk was hij dat al lang en breed vergeten bij het schrijven van de bijbel, waardoor deze warrige zaterdag een geheel eigen leven is gaan leiden. Ik ga verder naar pasen, want ik wordt ook warrig in mijn hoofd van al dat gezwam over witte zaterdag.
Pasen. Ja dat kent iedereen. Lekker veel vreten, en als kind mocht je paaseieren gaan zoeken bij je opa en oma in de tuin. De paashaas ga ik niet eens opzoeken, die lijkt mij in de loop van de jaren erbij verzonnen, waarschijnlijk om centjes mee te verdienen. Iets wat natuurlijk ook gebeurd is met de kerstman en kerstmis. Die dikke oude zak is verzonnen door coca cola, de paashaas zal wel een uitvinding zijn van milka, of verkade chocolade. Nee ik ben op zoek naar de ware betekenis van religie, en dus raadpleeg ik mijn bronnen maar weer:
“Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Volgens huidige berekeningen heeft deze kruisiging plaatsgevonden tussen de jaren 26 en 36. “
Mij wordt een hoop duidelijk uit deze omschrijving van pasen, en het geeft me net zoveel vragen. Ik snap niet helemaal het nut van die hele kruisiging. Jezus is dus met pasen weer uit de dood opgestaan. Dan was hij dus ook niet dood… Of hij is met pasen zombie geworden, dat kan ook nog. Misschien is hij wel out gegaan van de wijn en de opium, en dacht men dat hij dood was? Stopte men hem zo in zijn kistje en 3 dagen later werd hij wakker in die kist. Das even schrikken… Maar jezus heeft wel voor hetere vuren gestaan in zijn leven gok ik. Ik bedoel, iemand die over water kan lopen, die komt er ook wel over heen dat hij levend begraven is geweest. Eigenlijk is dat hele geleuter over dat laatste avondmaal, die kruisiging, al dat drugs gebruik op witte zaterdag, en die hele kruis merchandise dus helemaal nooit nodig geweest.. Jezus liep zo zijn kist weer uit en leefde nog lang en gelukkig, zoiets? Of mis ik nog wat puzzelstukjes? Want wat geloven christenen nu echt? Deze hele zoektocht heeft geinige details tot nu opgeleverd, maar levert daarnaast voornamelijk nog meer vraagtekens op.. We vieren dus het verraad van judas, de dood van jezus, gevolgd door veel drugs gebruik, en dan blijkt jezus weer uit zijn graf te zijn opgestaan. Het riekt naar een complot. Want ik dacht altijd dat jezus gestorven was voor onze zonden aan het kruis. Nu lees ik dat hij helemaal niet dood was..
Vandaag heb ik geleerd dat mijn serie columns “Religie voor Dummies” broodnodig is. Als alleen al dat hele kruisiging verhaal niet klopt, wat klopt er dan nog meer niet? Of, ben ik niet diep genoeg erin gedoken, en mis ik belangrijke informatie? Een ding is mij wel duidelijk geworden, het christendom verdient een grondig onderzoek, willen wij Dummies het ooit gaan snappen..
Prettig pasen!
Micky
28-3-2013